Uit de bodem kan je aflezen hoe de mens en het landschap door de tijd heen veranderd zijn. Twee eeuwen geleden bestond het land dat later Veenhuizen werd uit woeste gronden, ten prooi gevallen aan grootschalige ontginning. In de jaren daarna werd dat natte veenland ontwaterd met afwateringssloten om het zo geschikt te maken voor akkerbouw. Daarnaast is het oorspronkelijke hoogveen landschap nog terug te vinden in het unieke natuurgebied grenzend aan Veenhuizen waar bijzondere diersoorten leven en broeden.
De Vooruitkijker nodigt het publiek uit om in het verleden, in het heden en in de toekomst van dit prachtige en veelzijdige landschap te stappen, waar akkers en natuur naast elkaar bestaan. Het bouwwerk is geheel gemaakt uit bio-based materialen en toont daarmee de potentie en rol van die nieuwe materialen in de landbouwtransitie. Door hernieuwbare materialen voor de bouw te produceren, kan landbouw ook nieuwe richting inslaan. Materialen die in de omgeving voorhanden zijn vormen het ontwerp, waardoor er een geheel eigen typologie ontstaat. Door demontabele connecties tussen de verschillende materialen te gebruiken kan De Vooruitkijker na gebruik weer volledig hergebruikt of terug aan het landschap gegeven worden. De Vooruitkijker staat op pootjes en heeft een lichte constructie, zodat hij een minimale impact heeft op de waardevolle bodem waarop hij staat. Zowel de bezoekers als De Vooruitkijker zijn te gast in het landschap. Hiermee vraagt De Vooruitkijker de bezoeker na te denken over welke rol wij als mensen innemen in het landschap.
Ontwerp: Fé Ramakers en Floor Skrabanja
Locatie: op de grens van natuur en boerenland, aan de rand van het Slokkertdal
In het restaurant staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor klaar; vers gebakken brood, ruime keuze beleg, gekookte eitjes (van onze kippen), yoghurt, cereals, biologische sappen en vers fruit.
U stelt zelf uw ontbijt samen, zoekt een fijn plekje in het restaurant en verder hoeft u niets anders te doen dan te genieten van alle heerlijks.
Bij mooi weer kunt u ook op het terras ontbijten, heerlijk in het zonnetje!
Een heerlijk diner à la Bitter en Zoet in ons restaurant!
We zorgen voor een heerlijk 3, 4 of 5 gangen menu, bereid met ingrediënten uit de moestuin en van onze leveranciers in de regio. Het reserveren van een tafeltje is wel van belang.
Prijs vanaf € 38,50 p.p.
Ook eenvoudig bij te boeken bij uw reservering