Wees welkom in ons restaurant
Wij werken met dagverse, veelal biologische producten
Het liefst uit eigen tuin of het noorderland
Bitter en Zoet Veenhuizen heeft een uitstekend restaurant, een ambachtelijke keuken en eigen bakkerij.
Het restaurant is ingericht op de vroegere binnenplaats van het Hospitaalcomplex. Oud en nieuw zijn op een transparante wijze samengevoegd, waardoor een sfeervolle ruimte is ontstaan.
Op het binnenterrein is het ruim opgezette terras, onder de oude lindebomen.
Ons keukenteam, onder leiding van chef-kok Rik Dortmond, staat garant voor uitstekend eten, bereid met duurzame, regionale, seizoensgebonden en meest biologische ingrediënten.
U kunt bij ons terecht voor een fijn diner, maar ook koffie met gebak en een uitgebreide of juist eenvoudige lunch.
De keuken is geopend vanaf 12.00-15.00 uur voor de lunch en vanaf 17.30 uur voor het diner.
Reserveren is op vrijdag en zaterdag gewenst, op doordeweekse dagen is er vaak nog wel ruimte voor een spontaan diner.
Vanaf 9 december tot het eind van het jaar kunt u genieten van een heerlijk december feestmenu. Zie het gele kader hiernaast voor het menu voor diner en warme lunch.
We hebben uiteraard ook een uitgebreide lunchkaart met heerlijke broodjes en salades.
Of kies voor een uitgebreide 3 gangen warme kerstlunch.
Klik hier om het menu te bekijken
Onze medewerkers in het restaurant adviseren u graag over bijpassende wijnen, bijvoorbeeld uit Oostenrijk, Spanje en Frankrijk.
Of mooie speciaalbieren uit Drenthe, Groningen en Friesland.
Liever alcoholvrij? We maken graag een heerlijk frisse mocktail.
Logeert u elders in Veenhuizen of omgeving en wilt u lekker ontbijten?
Reserveer een tafeltje en geniet voor € 19,50 per persoon van een heerlijk ontbijt met vers brood en regionale producten.
(Voor hotelgasten is het ontbijt altijd inclusief)
Op zoek naar een leuk alternatief voor een kerstdiner? Ons kerstmenu wordt ook tijdens lunchtijd geserveerd.
Dezelfde feestelijke gerechten, maar dan in de middag.
* * *
De Kolonie Veenhuizen in Drenthe was vroeger in hoge mate zelfvoorzienend. Iedere woning had een eigen moestuin, op het land werden de benodigdheden voor en door de verpleegden geteeld. De geneesheer-directeur had een kruidentuin met allerlei geneeskrachtige planten, tegenover het huis “Toewijding”, op de plek waar nu onze parkeerplaats is.
Vanuit het idee van zelfvoorzienend zijn en in lijn met onze duurzame bedrijfsvoering, hebben wij een eigen moestuin en boomgaard. In de boomgaard staan 14 fruitbomen. Oude rassen appels, peren, pruimen, kweepeer, mispel en een walnotenboom. De moestuin voorziet de keuken van verse groentes en kruiden en dient als leidraad en inspiratie voor het samenstellen van de menu’s. Chef-kok Rik zoekt hiervoor bijzondere rassen uit en kweekt de groentes op biologische wijze, zonder kunstmest en gifstoffen. Deze manier van met eten omgaan zorgt ervoor dat ons restaurant een van de beste in Drenthe is.
De tuin is toegankelijk voor u als gast. Als Rik in de tuin aan het werk is, geeft hij graag uitleg over alles wat groeit en bloeit!
>>> Sorry! Wegens ernstige stormschade is de moestuin gesloten tot nadere orde.
Bitter en Zoet mag zich Dutch Cuisine-restaurant noemen, en daar zijn wij trots op. Dit betekent dat wij een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de Nederlandse keuken en eetcultuur te promoten.
Een mooi streven! Want de Nederlandse eetcultuur verdient wat ons betreft een herwaardering. Deze rijke keuken, die zich van oudsher kenmerkt door zijn gezonde, creatieve en duurzame gerechten past helemaal bij ons.
U vindt daarom op onze menukaart altijd minimaal één gerecht dat helemaal voldoet aan de principes van Dutch Cuisine. Een (h)eerlijk gerecht dat vooral bestaat uit lokale seizoensgroenten. Waarbij gekookt wordt zonder enige kunstmatige toevoeging, met zo min mogelijk dierlijke producten en volgens de beginselen van ‘kop tot staart’ en ‘no waste’. Goed dus voor mens, dier en milieu. En vooral heel erg smakelijk! Komt u proeven? Wij vertellen u graag de verhalen achter onze Dutch Cuisine gerechten!
Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl
Ook zijn wij lid van de internationale organisatie Slow Food, lees meer over Slow Food en de Chef's Alliantie.